In de wereld van groenten en fruit zijn er enkele die er bovenuit steken. We bespreken er één van: Goji bessen. Deze besjes hebben een kenmerkende smaak en ook veel gezondheidsvoordelen. Daarom zijn ze zo’n uitstekende keuze voor wie zijn dieet wil verbeteren of zijn fruitinname in het algemeen wil verhogen.

Met zo veel redenen waarom je deze kleine rode juweeltjes aan je dieet zou moeten toevoegen, is het tijd dat we eens kijken naar wat ze zo bijzonder maakt!

Waarom ze zo goed voor je zijn?

Goji bessen zijn een voedzaam voedingsmiddel en zijn een goede bron van antioxidanten, die je lichaam kunnen helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen.

Antioxidanten zijn stoffen die werken om cellen te beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die cellen en DNA kunnen beschadigen, wat tot een aantal gezondheidsproblemen kan leiden. Antioxidanten werken om deze schadelijke moleculen te neutraliseren, en helpen zo het lichaam tegen hun schadelijke effecten te beschermen.

Een bron van belangrijke vitaminen en mineralen

De belangrijkste zijn vitamine A, C, en E, en ook ijzer, magnesium, en zink waarover in het kort een overzichtje:

Vitamine A is belangrijk om je ogen gezond te houden en kan ook helpen om je huid tegen de zon te beschermen. Het is ook nodig voor de groei en ontwikkeling van kinderen.

Vitamine C is belangrijk voor een aantal lichaamsfuncties, onder meer om het lichaam te helpen ijzer op te nemen, je tandvlees gezond te houden, en wonden te helpen genezen. Het is ook een krachtige antioxidant die cellen kan helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen.

Vitamine E is een andere belangrijke antioxidant die kan helpen cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Het is ook heilzaam voor de huid, en helpt die gezond te houden en er jong uit te zien.

IJzer is nodig voor de vorming van rode bloedlichaampjes, die zuurstof door het hele lichaam vervoeren. Het is ook nodig voor de groei en ontwikkeling van kinderen.

Magnesium is een ander belangrijk mineraal dat het lichaam nodig heeft voor een aantal functies. Het helpt de bloeddruk te regelen, de zenuwfunctie in stand te houden, en de samentrekking van de spieren te ondersteunen.

Zink heeft het lichaam nodig voor de ondersteuning de celgroei en -reproductie, het helpt het lichaam infecties te bestrijden, en is nodig voor wondgenezing.

Natuurlijke bron van plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten zijn belangrijk voor het lichaam omdat ze een aantal essentiële voedingsstoffen leveren die nodig zijn voor de gezondheid. Plantaardige eiwitten zijn een complete bron van eiwitten, wat betekent dat ze alle essentiële aminozuren leveren die het lichaam nodig heeft.

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, en het lichaam heeft ze nodig om een aantal functies, waaronder de opbouw van spieren, de reparatie van weefsel, en de productie van enzymen.

Hoe je ze in je dieet kunt verwerken?

Gojibessen in je dieet opnemen is gemakkelijk! Je kunt ze vers eten, drogen voor een trail mix, of ze toevoegen aan smoothies of yoghurt. Zoals hebt kunnen lezen zijn ze zijn een geweldige bron van antioxidanten, vitaminen en mineralen, dus zijn ze een gezonde aanvulling op elk dieet. Bovendien hebben ze een zoete en lichtzure smaak, waardoor ze een heerlijk tussendoortje of toevoeging aan elke maaltijd zijn.

Een paar makkelijke maar heerlijke recepten waarin Goji bessen verwerkt zijn:

Goji bessen en kiwi smoothie:

Deze heerlijke smoothie is een geweldige manier om je dag te beginnen. Hij zit boordevol antioxidanten, vitaminen en mineralen, en hij smaakt nog erg lekker ook!

Ingrediënten:

1 kop gojibessen

2 kiwi’s, geschild

1 kop amandelmelk of koud water

1 banaan, bevroren

1 theelepel honing (optioneel)

Instructies:

1. Voeg de gojibessen, kiwi’s, amandelmelk of koud water, banaan, en honing (indien gebruikt) toe aan een blender.

2. Blend tot een gladde massa.

Havermout met bosbessen en Goji bessen:

Deze havermout is een vezel krachtpatser!

Ingrediënten:

1 kop havermout

1 kopje bosbessen

1/4 kopje goji bessen

1/2 kop amandelmelk of koud water

1 theelepel honing (optioneel)

Instructies:

1. Doe de havermout, blauwe bessen, goji bessen, amandelmelk of koud water, en honing (indien gebruikt) in een pot.

2. Breng aan de kook, zet dan het vuur laag en laat 5 minuten sudderen.

Banaan en Goji bessen pannenkoeken:

Deze pannenkoeken zijn perfect voor weekendochtenden.

Ingrediënten

1 banaan

1/2 kop goji bessen

1 kopje volkoren meel

1 theelepel bakpoeder

1/4 theelepel zout

1 kopje amandelmelk of andere niet-zuivelmelk

1 eetlepel ahornsiroop of honing

2 theelepels vanille-extract

Instructies

1. Verwarm een bakplaat of koekenpan op matig vuur.

2. Pureer in een grote kom de banaan met een vork of met een staafmixer.

3. Voeg de gojibessen, bloem, bakpoeder en zout toe, en roer om te combineren.

4. Voeg de amandelmelk, ahornsiroop of honing, en het vanille-extract toe, en roer tot een geheel.

5. Schep 1/4 kopje beslag op de bakplaat of koekenpan, en bak 2-3 minuten per kant, tot ze goudbruin zijn.

6. Serveer met je favoriete toppings, en geniet!

Afsluitend

In deze blogpost hebben we je kort laten zien hoe goji bessen ontstekingen in je lichaam kunnen helpen bestrijden en ook essentiële mineralen zoals magnesium en zink leveren die belangrijke functies ondersteunen zoals wondgenezing.

Dus als je de volgende keer een gezond tussendoortje of toevoeging aan een maaltijd zoekt, overweeg dan goji bessen!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen