We hebben allemaal wel eens een pauze nodig van de stress van alledag. Daarom kan investeren in natuurlijke middelen die ontspanning bevorderen ongelooflijk heilzaam zijn. Van passiebloem tot valeriaan, er zijn een aantal ontspannende kruiden die je heerlijk tot rust laten komen. Laten we eens kijken naar enkele van de beste kruiden voor ontspanning.

Passiebloem

Passiebloem is een mild kalmerend kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt om angst- en stressniveaus te verminderen. Haar kalmerende effecten komen voort uit haar vermogen om als antidepressivum te werken en de niveaus van cortisol (het belangrijkste stresshormoon van het lichaam) te verlagen. Dit maakt het een geweldige keuze voor iedereen die zich wil ontspannen en tot rust wil komen.

Blauwe Lotus

Blauwe lotus, ook bekend als Heilige Lelie of Egyptische Blauwe Waterlelie, is een oud middel dat gebruikt wordt voor ontspanning en stressverlichting. Het bevat verschillende actieve bestanddelen, waaronder nuciferine en aporfine, die kalmerend werken op het centrale zenuwstelsel. Bovendien suggereert onderzoek dat het ook de slaapkwaliteit kan helpen verbeteren, waardoor het ideaal is voor mensen die worstelen met slapeloosheid of andere slaapproblemen.

Wilde Dagga

Wilde dagga is een bloeiende plant uit Zuid-Afrika die van oudsher wordt gebruikt om angst- en depressiesymptomen als rusteloosheid, onrust en slapeloosheid te behandelen. Hij bevat verschillende actieve bestanddelen die in verband zijn gebracht met een verminderd stressniveau, waaronder leonurine (dat de bloeddruk helpt verlagen), luteoline (een ontstekingsremmende verbinding), en apigenine (een flavonoïde met antioxiderende eigenschappen).

Skullcap

Skullcap is een in Noord-Amerika inheems kruid dat in de traditionele geneeskunde al lang wordt gebruikt als een natuurlijk middel tegen verschillende kwalen zoals hoofdpijn en slapeloosheid. De actieve bestanddelen in glidkruid zouden kalmerend werken op de hersenen door de niveaus van prikkelende neurotransmitters als dopamine en serotonine te verlagen – twee belangrijke hormonen die betrokken zijn bij het reguleren van stemmingen. Daarnaast suggereert onderzoek dat keppel ook kan helpen angstniveaus te verminderen door het verhogen van GABA (gamma-aminoboterzuur), een remmende neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het kalmeren van zenuwcellen in de hersenen.

Valeriaan:

Valeriaanwortel is een ander populair kruidenmiddel dat vaak in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt vanwege de ontspannende effecten op zowel geest als lichaam. Het bevat verschillende actieve bestanddelen, waaronder valeriaanzuren, waarvan is aangetoond dat ze het stressniveau verminderen door het cortisolniveau te verlagen. Bovendien suggereert onderzoek dat valeriaanwortel ook de slaapkwaliteit kan helpen verbeteren door diepere slaapcycli gedurende de nacht te bevorderen zonder slaperigheid te veroorzaken tijdens de daguren.

Conclusie

Natuurlijke middelen kunnen een welkome verlichting van stress geven zonder negatieve bijwerkingen zoals slaperigheid of verslaving die vaak geassocieerd worden met voorgeschreven medicijnen. Van passiebloem tot valeriaanwortel zijn er veel kruiden die je kunnen helpen ontspannen en tot rust komen na een lange dag of week, dus waarom zou je ze niet eens proberen? Investeren in deze kruiden kan precies zijn wat je nodig hebt om het evenwicht in je leven te herstellen!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen