Wanneer het einde van het jaar nadert, ben je waarschijnlijk druk. Van het afronden van projecten op je werk tot het regelen van diners voor de feestdagen. In al deze drukte denk je er wellicht niet direct aan. Maar ook jouw zorgverzekering loopt aan het einde van het jaar hoogstwaarschijnlijk af. Stap daarom tijdig over als je wilt genieten van lage premies en uitgebreide verzekeringsmogelijkheden.

Basisverzekering: wat is het precies?

Iedere Nederlander is verplicht om een zorgverzekering 2023 af te sluiten. Dit is in de wet zo geregeld. Meer specifiek ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Je kunt vervolgens als je dat wilt jezelf nog aanvullend verzekeren. Maar alvorens je naar de aanvullende verzekeringen gaat kijken, moet je weten wat de basisverzekering inhoudt. Want wat is de basisverzekering? En wat valt hier concreet onder? De basisverzekering is de minimale zorgverzekering die je moet hebben. Onder deze basisverzekering vallen huisartsbezoekjes, bepaalde medicijnen maar ook operatiekosten. De overheid heeft bepaald welke medische kosten onder de basisverzekering vallen. De kosten die binnen de basisverzekering vallen worden door de zorgverzekering vergoed. Dit met inbegrip van het eigen risico. 

Welke aanvullende verzekeringsmogelijkheden zijn er?

Een basiszorgverzekering is zoals gezegd verplicht. Maar wat niet verplicht maar wel mogelijk is, is een aanvullende zorgverzekering. Zoals de terminologie al enigszins doet vermoeden gaat het om aanvullende dekkingen. Maak jij bijvoorbeeld regelmatig kosten voor jouw ogen? Is jouw zicht de laatste jaren achteruit gegaan en maak je hierdoor regelmatig kosten? Dan kan een aanvullende brillen zorgverzekering interessant zijn om af te sluiten. Heb je daarentegen regelmatig tandartskosten? Heb je het afgelopen jaar bijvoorbeeld heel vaak de tandarts een bezoek gebracht? Dan kan een aanvullende tandverzekering juist interessant voor je zijn. Er zijn heel veel verschillende aanvullende verzekeringsmogelijkheden beschikbaar. Voor welke aanvullende verzekering(en) kies jij? 

Eigen risico betalen

Dat de zorgverzekering jou helpt in het geval van medische kosten is fijn. Maar er wordt van jou ook een eigen bijdrage verwacht. Deze eigen bijdrage is door de overheid vastgesteld op 385 euro. Dit is het bedrag dat jij zelf maximaal moet betalen in het geval van zorgkosten. Moet je bijvoorbeeld bepaalde medicijnen hebben? En vallen deze medicijnen normaalgesproken binnen de basisverzekering? Dan is de kans groot dat je eerst zelf een eigen bijdrage zal moeten betalen. Pas als jij jouw eigen risico volledig hebt betaald, neemt de zorgverzekering de basisverzekeringskosten over. Het staat je overigens vrij om jouw eigen risico te verhogen. Hoe hoger jouw eigen risico is, hoe lager jouw maandelijkse premie zal zijn.

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen