Intermittent fasting (IF) is één van de populairste gezondheidstrends van deze dagen. Maar wat is het precies en waarom is het zo ongelooflijk gezond?

In dit artikel hebben we een aantal van de vele voordelen verkend van periodieke pauzes van voedsel nemen om je lichaam te helpen zijn metabolisme te resetten. Er zijn in ieder geval genoeg redenen waarom je vandaag nog zou moeten overwegen om het in je levensstijl op te nemen!

In het kort

IF is een eetpatroon waarbij je wisselt tussen perioden van eten en niet eten. Er zijn een aantal verschillende manieren om IF te doen, maar de meest gangbare manier is om 16 uur te vasten en dan tijdens een venster van 8 uur te eten

Enkele andere manieren om IF te doen zijn:

Wisseldag

Op vastendagen eet je maar één maaltijd van 500-600 calorieën. Op niet-vasten dagen kun je eten wat je wilt.

5:2 dieet

Bij het 5:2 dieet eet je vijf dagen van de week normaal en beperk je dan je calorieën tot 500-600 op twee dagen.

Het krijger dieet

Het Warrior Dieet houdt in dat je ‘s avonds één grote maaltijd eet en dan de rest van de dag vast.

Wat zijn de benefits dan?

Er zijn een aantal wetenschappelijke studies die aantonen dat IF een heleboel gezondheidsvoordelen heeft, waaronder gewichtsverlies, verbeterde mentale helderheid, verminderde ontsteking, en betere bloedsuikercontrole.

De reden dat IF zo gezond is, is dat het je lichaam helpt zijn metabolisme te “resetten”. Als je vast, gaat je lichaam in ketose – een toestand waarin het vet verbrandt voor energie in plaats van koolhydraten. Dit is ongelooflijk gunstig omdat het je helpt gewicht te verliezen en ontstekingen te verminderen.

Sommige onderzoeken suggereren dat IF inderdaad positieve effecten op de hersenen kan hebben. Zo vond een studie dat ochtendvasten het geheugen en de cognitieve functie bij oudere volwassenen verbeterde. Een andere studie vond dat IF de aanmaak van nieuwe neuronen in de hippocampus verhoogde, een gebied van de hersenen dat in verband gebracht wordt met geheugen en leren. Hoewel meer onderzoek nodig is om deze bevindingen te bevestigen, is het mogelijk dat IF een waardevol middel kan zijn om de hersenkracht op te voeren.

IF is ook een geweldige manier om je risico op chronische ziekten als hartziekten en diabetes te verminderen. Het is aangetoond dat vasten de bloedsuiker beter onder controle houdt, het cholesterolgehalte verlaagt, en de insulinegevoeligheid verhoogt.

Luister naar je lichaam!

Als het gaat om het combineren van IF met lichaamsbeweging, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Voel je je moe of zwak, dan kan het zijn dat je tijdens je voedingsvenster meer moet eten. Voel je je daarentegen energiek, dan kun je misschien langer zonder voedsel

Het is ook belangrijk dat je in de gaten houdt hoe je trainingen je honger- en energieniveau beïnvloeden. Doe je een training met hoge intensiteit, dan kan het zijn dat je daarna meer moet eten om bij te tanken. Doe je een training met lage intensiteit, dan kun je misschien langer vasten.

Genoeg redenen dus om vandaag nog te beginnen met een IF manier die het beste bij jou past.

Heel veel succes!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen